Elastikkørsel i dit sprog

SkarptSprog.dk

Elastikkørsel i dit sprog

”Hvis din opgave er uden grammatiske fejl, tæller det ikke op.” Læreren holdt en kunstpause. ”Men hvis din opgave er fuld af grammatiske fejl og trykfejl, så trækker det ned.”

Av for den! Sådan lød en lærers råd til min klasse i 3.g få dage før, vi kunne gå på den obligatoriske skriveferie for at forfatte vores SRP’ere. De fleste af mine klassekammerater har nok ikke skænket lærerens replik en tanke. Det var anderledes for mig. Måske fordi jeg var (og er) sprognørd. Måske fordi der lå et meget vigtigt budskab bag lærerens ord.

Korrekt sprog og retskrivning tages for givet. Det er det normale, som enhver læser forventer, at du lever op til. Hvis der er for mange fejl i teksten, irriterer du din læser unødvendigt. Din læser misser dit vigtige budskab. Din læser gider ikke at læse videre. Og hvis din læser alligevel er tvunget til at læse videre, fordi det er en lærer eller en censor, vil irritationen langsomt blive til vrede, der giver krampetrækninger ned i den hånd, som læreren retter din opgave med.

Du synes sikkert, at det er uretfærdigt, og at det burde være dine argumenter og dit budskab, der tæller. Lad os lige lave et tankeeksperiment: Du kører på motorvejen i myldretiden uden om København. I kører i elastik i fire spor. Kobling, speeder, bremse. Bremse, kobling, speeder. Du tænker ikke over, at asfalten ligger fint på vejbanen. Du tænker ikke over, at striberne netop er blevet tegnet op og er kridhvide. Du tænker ikke over og værdsætter ikke autoværnet, for hvad skal du overhovedet med den form for sikkerhed, når du veksler mellem snegle- og skildpaddefart?

Jeg tror, at du er med nu. Et korrekt sprog er helt essentielt for at sikre en professionel formidling af dit budskab. Derfor er mit råd til alle, opgaveskrivere, virksomheder, bloggere og andre skribenter, at sætte sig godt ind i reglerne for dansk retskrivning. Læs hellere din tekst igennem en gang for meget end en gang for lidt, også selvom du kender teksten som lommeulden i din bukselomme. Det gør din læser ikke.

Og endelig er der muligheden for at få et par professionelle øjne til at kigge teksten igennem – og dér er som altid hjælp at hente hos SkarptSprog.dk, så din tekst kommer til at stå knivskarpt for din modtager.

De skarpeste sproglige hilsner

Louise Lindhagen
Tekstforfatter og indehaver af SkarptSprog.dk